Ani ľudia postihnutí intoleranciou laktózy si zmrzlinu nemusia odopierať

BRATISLAVA, PREŠOV, 23. augusta 2011 (tlacovasprava.sk) – V horúcich letných dňoch sa každý rád schladí zmrzlinou, či už na osvieženie alebo len tak pre chuť. Približne jednej pätine Slovákov, trpiacich neznášanlivosťou mliečneho cukru, však spôsobuje nepríjemné zdravotné ťažkosti, ako sú hnačky či bolesti brucha. Našťastie ani oni sa nemusia tejto sladkej mrazivej pochúťke vyhýbať. Počas horúceho leta zmrzlinu či nanuk nenahradí len tak niečo. Na tejto sladkej dobrote by si chcel pochutnať cez tropický deň asi každý. Laktózovo intolerantným však tieto pochúťky spôsobujú nepríjemné tráviace problémy. Na Slovensku je ich približne dvadsať percent z dospelej populácie a po konzumácii zmrzliny im hrozí nadúvanie, bolesti brucha či hnačky. Ako im môžu predísť a zmrzlinu si vychutnať aj bez ťažkostí?

Ľudia postihnutí intoleranciou laktózy, teda mliečneho cukru, by mali vyhľadávať také zmrzliny a nanuky, ktoré obsahujú namiesto živočíšnych tukov rastlinné. Našťastie existuje povinnosť označovať na potravinách zloženie, takže si môžu pri kúpe nanuku overiť, čo obsahuje. Horšie to je so zmrzlinou v stánkoch, cukrárňach či v rôznych reštauračných zariadeniach.

„Z vlastnej skúsenosti vieme, že obsluha zákazníkom informácie o pôvode tuku v zmrzline väčšinou podať nevie. Vtedy je pre laktózovo intolerantných najistejšie použiť pred konzumáciou zmrzliny enzým laktáza v tabletke, ktorá možným nepríjemnostiam zabráni,“ hovorí Rastislav Stolárik, predseda združenia Intolerancia laktózy, ktoré ma za cieľ radiť ľudom s týmto rozšíreným zdravotným problémom.  „Na západe je využívanie tohto doplnku na trávenie mliečnych výrobkov bežná prax niekoľko rokov. Podobné prípravky teraz našťastie začali byť dostupné už aj v našich lekárňach, a obchodoch so zdravou výživou,“ dodáva Stolárik. Do mnohých potravín či liekov sa laktóza často pridáva umelo ako sladidlo. Okrem jej latinského názvu je potrebné pozorne sledovať na etiketách pojmy: mliečny cukor, mlieko, smotana, maslo a srvátka, a to vo všetkých formách. Riziko nepredstavujú výrobky a jedlá, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu, kyselinu mliečnu či baktérie kyseliny mliečnej.

Pozor!  Uvedené tipy sú určené pre ľudí s intoleranciou latózy. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3%. Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom. Viac o nej sa dočítate na www.laktoza.sk.

Celá správa tu.

Viac informácií:
Miloš Remenár
PR manažér
Intolerancia laktózy
Združenie pre osvetu intolerancie laktózy
Plzenská 2, Prešov 080 01
tel.: +421 908 835 508
e-mail: remenar@laktoza.sk
http://www.laktoza.sk

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.