*
článok
Gastro, TLAČOVÉ SPRÁVY

Pasažieri na parníku Titanic pili slávne prešporské víno a sekt Chateau Palugyay (FOTO)

BRATISLAVA, 11. apríla 2012 (tlacovasprava.sk) – Slávny Titanic, ktorý sa tragicky potopil pred 100 rokmi (výročie si pripomenieme v sobotu 14.4.), patril svojho času k najluxusnejším parníkom na svete. Náročným pasažierom na jeho palube preto ponúkali najvyberanejšie jedlá aj pitie. Málokto vie, že aj Bratislava mala na palube Titanicu svojich zástupcov – mimoriadne kvalitné vína z palugayovských pivníc s názvom Chateau Palugyay. Ako jediné vína z Rakúsko – Uhorska sa vtedy pili na palubách zámorských lodí.

Zakladateľom rodinného obchodu s vínom bol už 19. storočí Jacob Palugyay, ktorý ako prvý začal v Bratislave predávať víno vo fľaškách. Tento známy filantrop, vlastenec a nadšenec pokroku už v tom čase používal na ošetrovanie, spracovanie, skladovanie a manipuláciu s vínom najmodernejšie technológie. Výsledky sa dostavili ihneď – palugyayovské vína už vtedy získali mnoho ocenení na domácich aj zahraničných výstavách. Jacob bol aj vynikajúci obchodník a stratég a stal sa symbolom kvalitného bratislavského vinárstva.

Dochovaná historická fľaša sektu z pivníc Chateau Palugyay zo začiatku 20. storočia a súčasná podoba sektu rovnakej značky z pivníc Villa Vino Rača. FOTO: Presscentrum

Dochovaná historická fľaša sektu z pivníc Chateau Palugyay zo začiatku 20. storočia a súčasná podoba sektu rovnakej značky z pivníc Villa Vino Rača. FOTO: Presscentrum

Obchodného ducha zdedili aj jeho synovia, ktorí uviedli na trh značku Chateau Palugyay. Vynikajúce a mimoriadne kvalitné tiché šumivé vína si ihneď obľúbili nielen návštevníci bratislavských reštaurácií (Plaugyayovci prevádzkovali reštauráciu na rohu Hviezdoslavovho námestia a Mostnej ulice), ale veľmi rýchlo sa dostali na kráľovské a cisárske stoly po celom svete – do Belgicka, Španielska, Rumunska, Srbska, Japonska, Brazílie, Mexika, či Spojených štátov amerických.

Chýr o mimoriadnej kvalite vína Chateau Palugyay ho dostal aj do vinotéky Titanicu. Cestujúci si na nich pochutnávali až do tragického nárazu lode na ľadovec 14. apríla 1912. Spolu s nimi v hlbinách mora skončili aj stovky týchto luxusných fliaš.

Osud vína Chateu Palugyay však nebol až taký tragický. Zachovalo sa do dnešných dní. V novom prevedení, ešte lepšie, luxusné, avšak za prijateľné ceny. Na stoly reštaurácií a na pulty obchodov ho prináša Villa Vino Rača. Spoločnosť  – podobne ako kedysi Palugyayovci –  používa najmodernejšie technológie. Ako jediný na Slovensku majú preberací stôl kde sa obrábané hrozno ešte raz kontroluje a v prípade potreby sa zbavuje narušených bobúľ tak, aby bola zabezpečená dokonalá kvalita vín. Ako prvý slovenský producent sa Villa Vino Rača môže pochváliť získaním ocenenia Značka kvalitu Ministerstva pôdohospodárstva SR. Dôkazom o tom, že Palugyayovcom nezostali nič dlžní je, že touto významnou cenou sa môže pochváliť práve Chateu Palugyay.

Tlačovú správu vydala spoločnosť:
Villa Vino Rača, Bratislava, dňa 10.4.2012

PR Servis zabezpečuje:
Advantage, s.r.o, Bratislava,
tel.: +421 2 5443 0478
mobil: +421 903 422 119
email: office@advantage.sk

Komentáre

One thought on “Pasažieri na parníku Titanic pili slávne prešporské víno a sekt Chateau Palugyay (FOTO)

  1. Ziadna zachovana flasa ale uplne zla etiketa vytvorena neodbornikom. Len trapny falzifikat.V rokoch 1900-1912 sa nepouzival nazov BRATISLAVA a netlacili sa etikety s troma typmi pisma.

    Posted by Nemrhal | 28. september 2015, 21:35

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: