Na dobrom pive si rád pochutí aj Vinnetou, vy máte šancu na Gurmán feste 2012

BRATISLAVA, 3. mája 2012 (tlacovasprava.sk) – Pivo bezpochyby patrí k najobľúbenejším nápojom asi všade na svete – najmä teraz v jarných a letných mesiacoch. Viete však o tom, že takto je to už viac ako 6 tisíc rokov? Pivo totiž pili aj starovekí Egypťania, i keď – bolo to trochu iné pivo ako ho poznáme dnes.

Z ďatlí, kvasiniek a ďalších surovín vyrábali 20 druhov tohto lahodného moku. K takej podobe piva, aké pijeme v súčasnosti, prispeli stredovekí mnísi. Vtedy sa totiž jeho výroba presunula do kláštorov. Práve oni začali pri výrobe piva používať chmeľ, vďaka ktorému sa stalo osviežujúcejším. Mnísi boli v tom období najvzdelanejšími ľuďmi, a teda vedeli, že pivo je nielen chutné, ale aj výživné.

Z dobových materiálov vieme, že najmä v období pôstu mnísi vypili aj 5 litrov piva denne na osobu. Keď nejedli, dopĺňali si živiny aspoň takýmto spôsobom. Samozrejme, pivo – tak ako všetko – treba piť s mierou. Isté je, že je to stopercentne prírodný nápoj, ktorý neobsahuje žiadne aditíva ani konzervačné látky a jeho pitím si doplníte vitamíny skupiny B, minerály a stopové prvky, antioxidanty a ionty.

Aj veľké hviezdy filmového neba sa viackrát vyznali zo svojej lásky k pivu. Spomeňme napríklad Pierra Bricea – filmového náčelníka Apačov Vinnetoua. Vo viacerých rozhovoroch zdôraznil, že ako Francúz je síce veľkým milovníkom červeného vína, ale nedá dopustiť ani na kvalitné pivo. S jeho názorom sa zhodne asi aj väčšina Slovákov.

Dobré pivo je takisto gurmánska špecialita, a tak nebude chýbať ani na Gurmán feste, ktorý sa uskutoční v Medickej záhrade v Bratislave od 15. do 17. júna. Okrem lahôdok od svetových kuchárskych majstrov, vynikajúcich rôznorodých nápojov a kultúrneho programu, návštevníkov čaká tiež degustácia kvalitných pív. V Nápojovom stane sa predstaví aj obchodný sládok spoločnosti HEINEKEN Slovensko.

“Správne čapovať, degustovať a piť pivo – to je takisto umenie, ktorému sa treba učiť desiatky rokov“, vraví Karol France, ktorý sa počas svojej 30 – ročnej kariéry stal jedným z najväčších odborníkov v tomto odbore na svete a dodáva: „Verím, že na Gurmán feste  všetkých presvedčím, že pivo nie je len obyčajný nápoj pre bežných spotrebiteľov. Ak si ho chcete skutočne vychutnať, treba vedieť ako na to. V Hurbanovskom pivovare venujeme pivu a jeho kvalite veľa času a pozornosti. Rovnakú dôležitosť pripisujeme aj ceste piva na stôl konzumenta. Správne skladovanie sudov, servis výčapného zariadenia, umenie dobre načapovať a správne servírovať je rovnako dôležité ako navariť dobré a kvalitné pivo.“ Majstrovstvo správnej degustácie, čapovania a servírovania piva si zároveň návštevníci festivalu budú môcť priamo na mieste – v Nápojovom stane na Gurmán feste – vyskúšať.

Spoločnosť HEINEKEN podporuje kvalitu čapovaného piva a kultúru jeho podávania na Slovensku prostredníctvom programu „Umenie čapovať“ určenému pre majiteľov a personál Horeca zariadení. Odborným garantom je práve obchodný sládok Karol France. Program Umenie čapovať absolvovalo a odborné vedomosti priamo z „prvej ruky“ získalo už takmer 200 HoReCa prevádzok.

V poslednom období sú stále obľúbenejšie pivá s citrusovými príchuťami. Tento rok budú návštevníkom Gurmán festu k dispozícii aj novinky s príchuťou citrónu alebo grapefruitu. V stane reštaurácie Brasserie la Marine navyše zažijete ideálny gurmánsky pôžitok, pretože vám naservírujú jedlá, ktoré sa najviac hodia k pivu Zlatý Bažant. Špeciálne pripravené menu zvýrazní jeho chuť.

„Gurmán Fest Bratislava – trojdňový gastronomický sviatok – každý rok navštívi viac a viac ľudí. Vlani ich bolo vyše 12 tisíc z rôznych kútov Slovenska. Aj preto organizátori rozširujú ponuku lahôdok, medzi ktorými nemôžu chýbať ani najkvalitnejšie pivá“, uzatvára riaditeľ festivalu Radovan Nackin.

Vydal:
Grman club, s.r.o., nackin@gurman-club.sk

PR servis:    
Barbora Žiačiková, 0903/422 119, ziacikova@advantage.sk
Ľubica Radimská, 0911/265 285, radimska@advantage.sk

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.