Multifunkčné automaty určené aj na predaj lístkov MHD v Bratislave sú už v plnej prevádzke. Pozrite sa, ako fungujú!

BRATISLAVA, 17. januára 2013 (tlacovasprava.sk) – Bratislavčania i návštevníci slovenskej metropoly môžu od polovice januára t.r. využívať nové, multifunkčné automaty. Samoobslužné automaty boli do testovacej prevádzky spustené v závere minulého roka. Zariadenia slúžia nielen na predaj jednorazových cestovných lístkov, ale aj predplatných lístkov pre cestovanie vo verejnej hromadnej doprave či dobíjanie elektronickej peňaženky.

Nové automaty je možné zároveň využívať ako informačné terminály, prostredníctvom ktorých záujemcovia získajú údaje o meste, úradných oznamoch, cestovných poriadkoch leteckej, železničnej i autobusovej dopravy.

Trinásť multifunkčných automatov je rozmiestnených na najfrekventovanejších, najviac vyťažených miestach v rámci slovenskej metropoly. Ide napríklad o príletovú halu letiska gen. M. R. Štefánika i viaceré bratislavské nákupné centrá (AVION, BILLA, TESCO).

Náklady na jeden automat sa po elektronickej aukcii dostali na úroveň 25-tisíc eur. Samospráva hlavného mesta SR zrealizovala tento projekt vďaka nenávratnému finančnému príspevku z Európskej únie, z Operačného programu Bratislavský kraj i štátneho rozpočtu. Celkové projektové náklady skončili po súťaži a elektronickej aukcii na sume 325.433 eur.
Ľubomír Andrassy

Návod na obsluhu automatu EM526i

Zákazník dotykom prsta na obrazovke “stlačí” voľbu nákupu jednorazového cestovného lístka, alebo nákup časového lístka.

1. Nákup jednorazového cestovného lístka
Zákazník dotykom prsta na obrazovke “stlačí” voľbu nákupu jednorazového cestovného lístka:

automat - obrazok

V novom okne rovnakým spôsobom zákazník zvolí druh a počet jednorazových lístkov v príslušnej tarife; voľba počtu lístkov sa uskutočňuje viacnásobným dotykom, t. j. počet dotykov na virtuálnom tlačidle = počet lístkov. Pre kontrolu sú zvolené lístky zobrazené v tabuľke “Zvolené”:

druhy krok

Ak zákazník nie je spokojný so svojou voľbou, môže ju zmazať stlačením tlačidla v tabuľke “Zvolené”, ak zákazník stlačí tlačidlo “zmazať”, zmažú sa všetky voľby. Ak je s voľbou spokojný, stlačí “kúpiť”.

V ďalšom okne zákazník dostáva informáciu, aké mince a bankovky môže pri platbe použiť, akú sumu peňazí už vhodil, koľko peňazí má ešte vhodiť. Po vhodení príslušnej sumy, automat vytlačí lístok. Ak zákazník vhodí väčšiu hotovosť, automat vytlačí lístok a vráti výdavok.

treti krok


Ak automat momentálne nemôže vrátiť výdavok, informuje o tomto stave. V tom prípade zákazník dostane potvrdenku na sumu, ktorú automat nevydal. Po predložení potvrdenky na zverejnenej adrese zákazník dostane výdavok. Ak zákazník nevhodí dostatočnú sumu, po uplynutí 50 sekúnd automat vhodenú sumu vráti. Ak zákazník zaplatí bankovkou s vyššou hodnotou, ako je povolená, automat bankovku neprijme a vráti ju.

2. Nákup časového lístka

Zákazník priloží čipovú kartu ku snímaču čipových kariet. Po priložení karty sa na obrazovke zobrazia údaje uložené na priloženej karte:

stvrty krok

Kupujúci má v tejto fáze možnosť voľby:

Časové cestovné
– Info o karte
– Obnoviť platnosť, voľba sa zobrazí, ak je na karte nahratý aspoň jeden časový lístok a nie je vyčerpaná kapacita zakúpených platností
– Koniec

Okrem týchto možností voľby má kupujúci k dispozícii informačné texty s aktuálnym časom, dátumom a grafickú časomieru. Časomiera nijako neobmedzuje bežnú činnosť kupujúceho. Slúži na orientačné zobrazenie doby, ktorá zostáva do automatického prepnutia automatu na režim šetriča obrazovky z dôvodu nečinnosti od ľubovoľnej poslednej akcie – vhodenia mince, vloženia bankovky. Každou akciou (dotykom obrazovky, vkladom hotovosti) sa časomiera nastaví na začiatok. Kupujúci má dostatok času na vykonanie všetkých úkonov.

2.1. Časové cestovné

Po priložení platnej čipovej karty zvolíme možnosť “Časové cestovné”:

Po stlačení voľby “časové cestovné“ sa nám zobrazí výber

V tomto okne sa zobrazí typ karty (tu: “študent”), výber časových lístkov, ktoré je možné si zakúpiť na daný typ karty a s povoleným predajom v automate:

piaty

Po výbere lístka kupujúci pokračuje voľbou Ďalej:

Kupujúci si môže zvoliť začiatok platnosti ČL s plávajúcou platnosťou” (okrem ČL s pevným začiatkom platnosti):

siesty

 Po zadaní “kúpiť” prejdeme do menu platby

siedmy

Pri voľbe platby platobnou kartou nás automat vyzve, aby sme sa riadili pokynmi na platobnou terminály, kde potvrdím výšku požadovanej sumy a zadám PIN.

osmy


Pokiaľ by bola transakcia zrušená vypršaním časového limitu alebo zrušená obsluhou, automat vytlačí potvrdenie o zrušení transakcie a oznámi na displeji užívateľovi, že transakcia bola zrušená.

deviaty

Po úspešnom zrealizovaní platby automat zobrazí údaje o tom, že dáta boli zapísané na kartu a údaje o platnosti časového lístka.

desiaty
Pre viac informácií o karte si užívateľ môže kliknúť na tlačidlo “info o karte“, kde sa mu zobrazia všetky informácie o jeho karte

EMtest-SK s.r.o., Jašíkova 2, 821 03 Bratislava
Telefón: 02/4829 1360, Fax: 02/4829 1360
e-mail: emtest-sk@emtest-sk.sk, http://www.emtest-sk.sk

Komentuj...

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.