*
článok
TLAČOVÉ SPRÁVY

Na výrobu dohliadal majster z Kentucky! Čo ešte treba vedieť o Nestville whisky? (FOTO)

HNIEZDNE, 29. júla 2013 (tlacovasprava.sk) – Prvá slovenská whisky, ktorú v Hniezdnom pokrstil hollywodsky hrdina akčných filmov Jean Claude van Damme vzbudzuje stále väčší záujem nielen medzi predajcami, ale aj medzi milovníkmi tohto klasického nápoja. V spolupráci s výrobcom sme pre ľudí, ktorých napĺňa hrdosťou každá správa o úspechoch slovenských produktov, sme o Nestville whisky pripravili niekoľko zaujímavých faktov.

Whisky Vandammovka

Kým sa Škóti s Írmi bijú o prvenstvo vo výrobe, Slováci píšu úplne novú históriu v liehovarníctve. A aj keď príbeh o slovenskej whisky znie neuveriteľne, o jej existencii sa v lete presvedčil Jean Claude Van Damme, ktorý ju priamo v jej „rodisku“ v obci Hniezdne uviedol v roku 2012 do života

Nestville whisky ako liek na potenciu

Proces hydrolýzy a kvasenie v tankoch. Whisky destilát, ktorý sa vyrába kolonovou metódou z výberu obilia a sladu, neskôr nechávajú zrieť v dubových sudoch.

Proces hydrolýzy a kvasenie v tankoch. Whisky destilát, ktorý sa vyrába kolonovou metódou z výberu obilia a sladu, neskôr nechávajú zrieť v dubových sudoch.

Slad, ktorý vyrábajú vo vlastnej sladovni v Nestville Distillery, obsahuje preukázateľne vysoký podiel vitamínu B3, takzvaného Niacínu.

Tento vitamín je v organizme potrebný pre tvorbu sexuálnych hormónov estrogénu, progesterónu, testosterónu, ale aj ďalších. Samotný výrobca najskôr o tomto pozitívnom aspekte whisky ani len netušil, až kým ho nato neupozornili priatelia.

Na výrobu dohliadal majster z Kentucky

Whisky je liehovina, ktorá má dlhodobú históriu a jej príprava je alchýmiou, ktorú vo svete pozná len niekoľko skúsených odborníkov. Prvé kroky slovenskej whisky chodil do obce Hniezdne pravidelne kontrolovať majster priamo z amerického mesta Kentucky.

Ako vlastne chutí whisky Nestville?

Chuť vo whisky Nestville prevláda po vanilke, smotane a jemne pripomína burbon.
Farba je príjemne zlatisto hnedá.

Chcete vyskúšať Nestville whisky? Viac info tu.

.

Prečo dozrieva v dubových sudoch?

Whisky v Nestville zreje v špeciálnych sudoch privážaných na Slovensko z Louisville Kentucky (USA) Sú to 200 l barrely z bieleho duba, v ktorých už zrel 2 roky burbon. V Nestville v nich nechávajú zrieť whisky destilát, ktorý sa vyrába kolonovou metódou z výberu obilia a sladu. Doteraz spoločnosť priviezla do Hniezdneho už 8 000 kusov sudov.

Nedajú sa barrely vyrobiť aj u nás?

Pýtate sa, prečo nezreje slovenská whisky v slovenských sudoch? Legislatíva v USA nedovoľuje na zrenie bourbonu používať jeden sud viac krát.  Väčšina výrobcov bourbonu, vzhľadom na ekonomiku využitia sudov, využíva túto spodnú hranicu zrenia. Preto všetci výrobcovia whisky, či už v Írsku alebo v Škótsku, nakupujú tieto, takmer nové sudy priamo od tzv. Cooperage. Ide o debnárske spoločnosti, ktoré sudy od výrobcov bourbonu spätne kupujú, pretesnia, vypália a predávajú.

Viac, ako 90 % významných výrobcov whisky na vo svete, požíva práve tieto sudy. Drevo zo vzácneho bieleho duba je zároveň vďaka svojej špecifickej štruktúre najvhodnejšie na zrenie whisky destilátov.  Penetrácia prebieha vzhľadom na hustotu buniek v dreve pomalšie a chuťové látky ako napríklad “vanilka” sa uvoľňuje oveľa pomalšie.  Preto sú tieto typy sudov vhodne aj na dlhodobé zrenie. Môžu sa pokojne používať až 30 – 50 rokov. Zároveň tým, že sudy sú už „napité“, nestrácame destilát.

Prvá unikátna séria tzv. blended

Prvá slovenská whisky zreje v štýlových priestoroch skladu, ktorý otvára priestor aj na príjemné posedenie s priateľmi.

Prvá slovenská whisky zreje v štýlových priestoroch skladu, ktorý otvára priestor aj na príjemné posedenie s priateľmi.

V roku 2012 opustila brány Nestville Distillery miešaná (tzv. blended) whisky, ktorá zrela 3 roky. V skladoch však zreje už aj single malt, ktorá sa objaví na trhu v roku 2015.

Z každej šarže sa zároveň odkladá destilát na ročníkovú whisky, ktorá sa objaví na verejnosti najskôr o 3 až 7 rokov.

Hľadá sa 100+1 testovač Nestville whisky!

Ak sa chcete zapojiť do unikátneho projektu a vyskúšať chuť Nestville whisky tak, ako to už urobil aj známy spevák skupiny Elán a veľký milovník whisky Jožo Ráž, zapojte sa do akcie Hľadá sa 100+1 testovač Nestville whisky. Možnosť zamestnať svoje  chuťové poháriky a posúdiť prvú slovenskú whisky dostane 100 degustátorov z radov bežných ľudí. Každý získa zdarma vzorku nápoja a 10 vybraní aj exkluzívnu prehliadku výrobných priestorov Nestville Distillery s odborným výkladom o produkcii whisky. Prví záujemcovia už svoje prihlášky podali!

Viac o téme aj tu: Jožo Ráž testoval Nestville whisky! A výrobcovi spadla sánka…

.

Ako sa do testovania prihlásiť? Stačí mať viac ako 18 rokov a pridať do špeciálne vytvorenej skupiny na Facebooku zdôvodnenie, prečo práve vy nesmiete chýbať v elitnej zostave. Zdôvodnenie môže mať podobu textu, ale aj fotografie či videa – tvorivosti sa medze nekladú! O výber finalistov sa postará odborná porota aj samotní členovia skupiny svojimi hlasmi. Pre viac informácií o výzve navštívte stránku 100+1 testovač Nestville whisky.

Fotogaléria:

.

Kontakt:
Mária Adamová
Mediálny zástupca
0907 349 079
adamova@mwpromotion.sk

Komentáre

2 thoughts on “Na výrobu dohliadal majster z Kentucky! Čo ešte treba vedieť o Nestville whisky? (FOTO)

  1. este man aj tu 8 rocnu limited edition ,ale na si pockam na dajaku lepsiu prilezitost . A mimochodom v hniezdnom bolo super.

    Posted by ed stulak | 26. novembra 2017, 1:06
  2. fuuu. single barel 7 rocna alebo B&W black and white single barel nemaju chybu. akurat prave ta vandamovka mi nebaars ide.

    Posted by ed stulak | 26. novembra 2017, 1:03

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: