*
článok
Reality & Bývanie, TLAČOVÉ SPRÁVY

Ako vznikol nápad na tento inšpiratívny domček pri Bratislave za 85 tisíc eur? (FOTOGALÉRIA)

BRATISLAVA, 20. novembra 2014 (tlacovasprava.sk) – Malý dom v tichej uličke prímestskej časti hlavného mesta sa vymyká klasickému projektu rodinného domu. Dom šitý na mieru priniesol majiteľke nový pocit zo života prepojený s prírodou. Presklený štít, hra svetla a tieňa z vertikálnych a strešných okien, posedenia na gánku a záhrade vytvárajú príjemný domov plný emócií a zážitkov.

Veľkorysé presklenie severnej štítovej steny maximálne prepája život v interiéri so zmenami v exteriéri.

Veľkorysé presklenie severnej štítovej steny maximálne prepája život v interiéri so zmenami v exteriéri.

Väčšina sa rozhodne stavať dom, keď sa rozrastá rodina a deti potrebujú väčší priestor a výbeh. To však nie je príbeh pani Ivety. Nápad postaviť dom prišiel postupne. Keď dcéra vyletela z hniezda, častejšie spomínala na svoje detstvo v rodinnom dome so záhradou. „Som človek, ktorý rád trávi čas vonku. Bývanie v paneláku pôsobilo na mňa stále viac stiesnene. Chcela som mať doma pocit ako na dovolenke od jari až do jesene,“ približuje majiteľka domu myšlienku presťahovať sa z paneláku v Bratislave do pokojnejšej mestskej časti Čunovo.

Malý dom s nápadom a vtipom

Architekti zo štúdia JRKVC navrhli domček, ktorý čerpá z vidieckej architektúry a zároveň je súčasný a moderný.

Architekti zo štúdia JRKVC navrhli domček, ktorý čerpá z vidieckej architektúry a zároveň je súčasný a moderný.

Pani Iveta chcela menší, nie príliš drahý trojizbový dom. V princípe pre jednu osobu, ale s určitou flexibilitou, aby mohla v dome dlhodobejšie bývať aj dcéra s priateľom, keď prichádzajú na niekoľko mesiacov zo zahraničia. Dom však nemal byť nudný, mal priniesť nejaký nápad, vtip.

Chcela som malý dom, gánok, komoru a výhľad od pracovného stola. A čo najmenej zbytočností, ktoré by bolo treba ošetrovať, udržiavať a financovať. Všetko sa mi splnilo,“ hovorí pani domu.

Ocenený projekt čerpá z ľudovej architektúry

Pani Iveta najprv rozmýšľala o katalógovom projekte malého domu. Jej dcéra ju presvedčila, nech vyskúša osloviť aj architekta. Tak vznikla spolupráca s architektom Petrom Jurkovičom, ktorý jej ponúkol lepší projekt za stanovený rozpočet.

Náklady na stavbu dosiahli celkovo 85 tis. eur. O dobrom rozhodnutí investorky svedčí aj cena za architektúru CE.ZA.AR. 2014, ktorý získal projekt v kategórii Rodinné domy.

„Dom je šitý na mieru konkrétnemu človeku. Navrhli sme súčasný vidiecky domček, ktorý čerpá z ľudovej architektúry. Má sedlovú strechu, gánok, farebné bodové okná. Tradičnú trojpriestorovú schému izba—pitvor—komora sme zamenili za izba—vstup/hygiena—obývačka,“ vysvetľuje základný koncept domu Peter Jurkovič.

Presvetlený domov s pozitívnou energiou

Príjemnú atmosféru a pozitívnu náladu v dome podčiarkuje príliv denného svetla, ktoré je rovnomerne rozložené v každej miestnosti. Osvetlenie dennej časti domu zabezpečuje veľkorysé presklenie severnej štítovej steny. „Nadchol ma nápad otvoreného priestoru a preskleného priečelia. Z obývačky aj z galérie môžem sledovať, ako sa príroda mení počas štyroch ročných období,“ opisuje náladu v obývacom priestore pani Iveta.

Hra svetla a tieňa prináša estetický zážitok

Rovnomerne presvetlený interiér zabezpečujú fasádne a strešné okná. Sú cielene umiestnené po obvode domu tak, aby každú dobu dňa aspoň jedno okno prepúšťalo slnečné lúče do interiéru. Dopad lúčov z okien umiestnených na východe, juhu a západe kopíruje putovanie slnka po oblohe a v rôznych častiach dňa vytvárajú obrazce na steny. „Hra svetla a tieňa mi prináša každý deň malý estetický zážitok. Architekt veľmi dobre pracoval najmä s uhlom, pod ktorým dopadajú slnečné lúče v lete a v zime,“ vysvetľuje presvetlenie interiéru majiteľka domu. Okná sú umiestnené tak, aby boli v lete prirodzene tienené verandou a od jesene do jari naopak cez ne priamo prenikajú lúče nízko putujúceho slnka.

Strešné okná dotvárajú atmosféru pod strechou

Strešné okno VELUX v pracovni na galérii presvetľuje priestor do hĺbky. Na pracovný stôl dopadá kvalitné denné svetlo, ktoré má pozitívny vplyv na sústredenie pri práci i psychickú pohodu človeka.

Strešné okno VELUX v pracovni na galérii presvetľuje priestor do hĺbky. Na pracovný stôl dopadá kvalitné denné svetlo, ktoré má pozitívny vplyv na sústredenie pri práci i psychickú pohodu človeka.

Dostatok denného svetla v interiéri zabezpečujú aj dve strešné okná VELUX. Strešné okno v pracovni na galérii presvetľuje priestor do hĺbky. Na pracovný stôl dopadá kvalitné denné svetlo, ktoré má pozitívny vplyv na sústredenie pri práci i psychickú pohodu človeka. Druhé biele bezúdržbové strešné okno v kúpeľni výborne plní aj funkciu efektívneho vetrania a rýchleho odvádzania vlhkého vzduchu. „Strešné okná sú umiestnené presne tam, kde je potrebné priviesť denné svetlo zhora a rýchlo vyvetrať. Zároveň poskytujú nádherný výhľad v noci na nebo plné hviezd,“ pochvaľuje si pani Iveta.

Priestory domu ponúkajú rozličné nálady

Nový dom maximálne spĺňa individuálne potreby investorky a ponúka priestor pre kreativitu, prácu, relax i meditáciu. „Je to zážitkový dom. Aj keby som sa tri dni nepohla von, ponúka v štyroch rôznych priestoroch štyri rôzne nálady,“ opisuje s nadšením atmosféru domu majiteľka. Dolná spálňa ponúka pocit bezpečnej nory, kde spontánne zalieza na spánok aj psík Gimli. Podkrovná izba prináša atmosféru chatky v preslnenej podkrovnej izbe. V pracovni na galérii sa môžete potešiť veľkolepému výhľadu cez presklenú stenu. Konečnú pomyselnú bodku za náladami v dome uzatvára hlavný obývací priestor, ktorý opticky zväčšuje otvorený strop a prepojenie s exteriérom cez sklenú stenu.

Gánok rozširuje obytný priestor do exteriéru

Funkciu nárazovej zóny medzi exteriérom a interiérom výborne plní gánok po  celej dĺžke domu. Malý dom tak získava ďalší vzácny priestor použiteľný aj počas nepriazne počasia. Prináša nové zážitky a čarovnú atmosféru, jednoducho pohodu života na vidieku. „V lete sme na gánku ťukali do laptopov, sušili bielizeň a plavky, pili kávu, jedli melóny, kúpali psíka v bazéniku, cvičili jogu. Sedeli sme v suchu, keď meter od nás pršalo,“ opisuje zážitky majiteľka domu. Vidiecky život vonku umocňuje aj blízke jazero, ktoré je od domu na bicykli len na skok. Pani Ivete sa tak splnil sen o bývaní, ktorý kopíruje jej životný štýl a potreby.

O projekte IST – Rodinný dom:

Autori projektu: Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Števo Polakovič
Fotografie: Peter Jurkovič
Miesto: Čunovo
Realizácia: 2013
Úžitková plocha: 85 m2
Pozemok: 480 m2
Rozpočet: 85 tis. eur

Fotogaléria:

Kontakt pre médiá:
Monika Vilkovska
Key Communications, s. r. o.
Jana Smreka 10, 841 07 Bratislava
Office: Michalska 3, 811 01 Bratislava
Tel./Fax: +421 2 54 64 24 69
Mobil: +421 948 636 343
monika.vilkovska@keycommunications.sk

Komentáre

Momentálne neexistujú žiadne komentáre.

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: