BRATISLAVA, 4. mája 2015 (tlacovasprava.sk) – Našli ste recept na omáčku, do ktorej máte pridať mastichu a neviete, čo je to? Tradičná grécka ingrediencia je sušená živica z pistáciovníka, ktorú domáci používajú už stáročia v jedlách. Slzičky mastichy celé alebo v prášku vyvážajú do sveta najmä ako výživový doplnok. Môžeme sa s ňou ním stretnúť aj na slovenskom trhu, kde si nachádza čoraz viac priaznivcov.

Celé generácie Grékov si živicu cenia najmä preto, že zabíja baktérie a plesne v žalúdku, črevách či ústach. Vedecké štúdie dokázali, že likviduje žalúdočnú baktériu Helicobakter pylori. Ľudia jej už stáročia vďačia za zdravé zuby, ktoré im ochránila pred kazom. Zdraviu prospešné látky si všimli aj potravinári a pridávajú ju do rozličných jedál.
“Aj to treba s mierou, lebo je to veľmi aromatická ingrediencia, ktorá vonia po kôre stromu a slanej morskej vode. Na túto vônu si treba možno najprv zvyknúť, ale potom si ju človek zamiluje,” povedal Adonis Noutsos z ostrova Chios. Práve tam rastie pistáciovník, ktorý dáva tú najbohatšiu a najzdravšiu mastichu.
Gréckym hitom sú mastichové žuvačky. Drevitá chuť slziček pistáciovníka je zaujímavá v horkej čokoláde a cukrovinkách.
“Na Chiose si pridávame do čaju tekutú živicu hneď potom, čo vytečie z narezanej kory stromu. Je veľmi účinná na žalúdok a trávenie. Živicu po vytečení bežne necháme vysušiť na kryštály, tie melieme na prášok. Moja mama ho vždy primiešala do cesta na pečivo a chlieb, no hodí sa aj do omáčky k rybám,” dodal Adonis.
“Mastichu využívajú topkuchári na celom svete do južanských slaných a sladkých jedál. Je asi takou pochúťkou ako hľuzovka,” povedal Pavol Bojda, dovozca mastichy na Slovensko.
Viac o mastiche aj tu. http://www.mastichaterapia.sk
Fotogaléria:
Foto: archív Asociácie pestovateľov mastichy
KONTAKT PRE MÉDIÁ
Jana Beňová
Mediasel
0907 560 107
mediaselsro@post.sk