*
článok
Gastro, TLAČOVÉ SPRÁVY, Trh práce

Pekári nutne potrebujú mladú krv, obávajú sa, že ich biznis skolabuje

BRATISLAVA, 15. marca 2017 (tlacovasprava.sk) – Na Slovensku aktívne podniká 750 pekárov a cukrárov, no asi dve tretiny sa vôbec nezapájajú do zlepšovania ich biznis prostredia, pričom ťažia z aktivity tej zvyšnej tretiny. Pekárenské organizácie im preto odkazujú: Spojme sa a dokážeme viac. Zároveň ich pozvali na verejné Valné zhromaždenie už túto stredu 15. marca v Nitre.

Podľa prieskumov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ku koncu minulého roka sa v obchodnej sieti ponúkalo len 54 % chleba53 % pečiva, ktoré pochádzalo od slovenských pekárov, pričom celkovo potraviny zo Slovenska boli v obchodoch zastúpené len 39,91 %.

Hrozivý vývoj

„Situácia sa vyvíja veľmi zle. Ak sa dostaneme pod hranicu 25 % našej pekárenskej produkcie, nebude pre nás rentabilné vyrábať a skončíme. V obchodoch tak časom nájdeme najmä tovar zo zahraničia,“ upozorňuje Milan Čulen, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Podľa prepočtov podniká na našom trhu 750 pekárov, cukrárov a cestovinárov. Avšak len asi 250 z nich je zapojených do aktivít aspoň jedného zo štyroch pekárenských združení, ktoré na Slovensku v súčasnosti aktívne pôsobia. Ide o Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Cech pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska, Cech pekárov a cukrárov východného Slovenska a Úniu priemyselných pekárov SR.

Z toho vyplýva, že asi 500 podnikateľov sa nepodieľa na žiadnych aktivitách v prospech zlepšovania pekárenského sektora, no ťažia z toho, čo tieto orgaznizácie dokázali vo vláde či v Bruseli vybojovať. „Už naši predchodcovia pred viac ako 600 rokmi sa združovali v spolkoch, lebo vedeli, že spolu dokážu viac. Presne to isté chceme aj dnes, spojiť sily a spoločne bojovať za lepšie podmienky,“ hovorí Milan Čulen.

Koncepcia rozvoja

Spoločne s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa podieľajú aj na tvorbe legislatívneho prostredia. „Pripravili sme napríklad komoditné hlavy Potravinového kódexu Slovenskej republiky pre pekárske a cukrárske výrobky a ich transformáciu na súčasné vyhlášky ministerstva. Vypracovali sme aj Špecifickú hygienickú príručku pre pekársku výrobu, ktorá bola schválená aj v odbornej komisii v Bruseli,“ vymenúva Milan Čulen, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov a zároveň dodáva, že zväz ako taký bol aktívny aj pri príprave Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu do roku 2020 MPaRV SR v časti venovanej pekárskemu, cukrárskemu a cestovinárskemu odvetviu.

V týchto sekciách sa Slovenský zväz podieľal aj na príprave operačného programu – Program rozvoja vidieka na obdobie rokov 2014- 2020. „Okrem iného sa nám podarilo presadiť do praxe, že dotácie vymedzené v Programe pre potravinárov už môžu čerpať, na rozdiel od minulých rokov, aj pekári,“ upozorňuje Milan Čulen s tým, že to dosiahli aj vďaka sile jednotlivých organizácií.

Výzva na spojenie

Pekárenské organizácie sa rozhodli konať a vyzvať ostatných podnikateľov, aby sa k nim pripojili. „Listom  sme vyzvali všetkých, aby sa k nám pripojili 15. Marca 2017 na Valné zhromaždenie v Nitre, kde im predstavíme spoločné sily a možnosti. Uvidíme, kto príde a kto sa k nám pridá,“ uzatvoril Milan Čulen, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Informácie o Valnom zhromaždení:
Kde: Stredná priemyselná škola potravinárska, Slančíkovej 2, Nitra (vchod zozadu, z dvora)
Kedy: od 11.00h.

PRE VIAC INFORMÁCIÍ KONTAKTUJTE:

Marta Kováčová
PRo Communications
E-mail: kovacova@procommunications.sk
Mobil: +421 918 046 121

Komentáre

Momentálne neexistujú žiadne komentáre.

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: