Ako na jar pripraviť chaty a chalupy na sezónu?

BRATISLAVA, 27. februára 2021 (tlacovasprava.sk) – Jar je za rohom. Nastal čas prebudiť vašu chatu zo zimného spánku. Vďaka včasnej starostlivosti vyriešite všetky problémy, ktoré mohli počas zimy nastať, aby ste si užili chalupárčenie bez stresu. Odborníci z Hornbachu prinášajú rady, ako pripraviť chalupu na novú sezónu.

Jarné upratovanie

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, aby ste svoju chatku pripravili na voľné víkendy mimo mestského ruchu, je upratať všetko, čo po zime ostalo. Začnite s údržbou interiéru – povymetajte pavučiny, utrite prach, vyčistite okná a nezabudnite vpustiť slnečné lúče dovnútra! Ak sa vaša chata nachádza v oblasti, kde ešte donedávna mrzlo, vetrajte opatrne.

„Vo vyšších oblastiach môžu byť steny vašej chalupy ešte stále príliš chladné. Tu je možné, že intenzívne vetranie spôsobí zrážanie vlhkosti a steny chaty tak môžu navlhnúť. V takomto prípade vetrajte skôr postupne, a každou návštevou chaty čas vetrania predlžujte. Vyhnete sa tak nechceným plesniam na stenách a ich následnému odstraňovaniu,“ upozorňuje Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia vykurovania v projektových marketoch Hornbach.

Pri upratovaní nezabúdajte ani na rohy a skryté miesta za skriňami, ktoré sú náchylné na tvorbu plesní. Ak nejakú pleseň nájdete, napadnuté miesto ošetrite fungicídnymi prostriedkami.

Skontrolujte strechu, odkvapy a komín

Drsné zimné podmienky môžu na vašej streche narobiť škodu, takže starostlivo skontrolujte jej stav. Silný vietor a ťažká snehová nádielka môžu poškodiť škridly a bude ich treba vymeniť. Závažnejšie škody, ako prepadnutú časť strechy, nechajte opraviť odborníkom.

Príprava chaty a chalupy na sezónu

Ľadové cencúle či sneh síce krásne ozdobia odkvapy a žľaby, no môžu priniesť so sebou aj riziká. Počas zimy sa v odkvapoch usádza množstvo nečistôt, pretože ľad blokuje odtok vody. Aj po roztopení posledného snehu môžu byť odkvapy stále blokované, takže je potrebné ich dobre vyčistiť. Ak nánosy nevyčistíte, riskujete, že nasledujúcu zimu vám odkvapy popraskajú.

Ďalšou dôležitou vecou, na ktorú sa pri údržbe chalupy často zabúda, je komín. Jar je skvelý čas na naplánovanie údržby a čistenia komína od vrstvy sadzí a kreozotu (horľavá látka, ktorá sa usádza na stenách komína). Jarným čistením komína sa vyhnete hrozivým nehodám a škodám na majetku. Aj keď máte na chate plynový krb, komín mal by byť stále čistý. Kreozot je prítomný aj v plynových krboch, aj keď v menšom množstve. Do čistenia sa však nepúšťajte sami, z dôvodu nebezpečenstva údržbu prenechajte odborníkom.

Nezabúdajte na vodu

Ak ste na konci jesene chatu dobre zazimovali a vypustili vodu z celého systému, nastal čas na opätovné napustenie. Predtým, ako tak urobíte, skontrolujte všetky trubky, hadice či rozvody, aby ste sa uistili že nemajú žiadne praskliny. „Po dôkladnej kontrole otvorte kohútiky na studenú vodu a nechajte ich otvorené. Následne otvorte hlavný ventil. Po otvorení hlavného ventilu nechajte niekoľko minút tiecť vodu z otvorených kohútikov a potom ich zatvorte – takto odstránite z trubiek vzduch.“

Ak čerpáte vodu zo studne, nezabudnite na posúdenie kvality vody. „Keď sa chcete uistiť o pitnosti vody, odoberte vzorky a nechajte ich analyzovať hygienikmi. V prípade, ak zistíte prítomnosť škodlivých látok, je potrebné vykonať kompletnú dezinfekciu vody a počkať, kým nebude znovu pitná,“ dodáva Marcela Bínová z Hornbachu.

Obnovte vonkajšie nátery

Keď bude jarné upratovanie hotové, skontrolujte, či zima nepoškodila aj vonkajšiu obálku chaty. Jar je ideálnym časom na kozmetické opravy. Ak máte drevenú chatu, skontrolujte všetky drevené povrchy vrátane podlahy – zamerajte sa na známky poškodenia a hniloby. To platí aj v prípade vonkajšej terasy. Každé poškodenie je potrebné odstrániť čo najskôr, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu a bezpečnostným rizikám.

Jar je ideálnym časom na kozmetické opravy. Ak máte drevenú chatu, skontrolujte všetky drevené povrchy vrátane podlahy – zamerajte sa na známky poškodenia a hniloby. To platí aj v prípade vonkajšej terasy.

Ak chcete zistiť, či povrchová úprava stále chráni drevo, nastriekajte vodu na niekoľko oblastí chaty. Pokiaľ voda stečie, povrchová úprava stále plní funkciu bariéry proti vlhkosti. Ak voda zostáva na povrchu alebo sa vsakuje, budete musieť drevo vyčistiť a natrieť novým náterom. Pamätajte, že drevené chaty treba pravidelne ošetrovať, aby vám vydržali čo najdlhšie. Skontrolujte tiež nátery stien, rámov okien či dverí.

Nemusíte vykonať všetko naraz. Pri prvej návšteve zhodnotíte celkový stav chaty. Opravy a úpravy prostredia si proporčne rozdeľte na ďalšie návštevy.

Postarajte sa o okolie

Husté sneženie si môže vybrať svoju daň na stromoch. Ľahko sa môže stať, že počas prvej návštevy chaty budete upratovať popadané konáre. Dôkladne vyčistite okolité prostredie a uistite sa, že sa stromy či kríky nedotýkajú stien a strechy chaty. Ak sa vaša chata nachádza v teplejších oblastiach, môžete začať rozmýšľať nad prácami v záhrade. Naplánujte si výlet do záhradkárskeho centra a zaobstarajte všetko potrebné pre vašu novú jarnú záhradu.

David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

„Pred začatím výsadby odstráňte burinu, obráťte pôdu a pridajte nové hnojivo. Namieste je tiež správne naplánovanie plodín, ktoré chcete vysadiť. Nepretržité pestovanie rovnakej zeleniny na jednom záhone by totiž viedlo k postupne sa zhoršujúcej úrode. Pôda sa odčerpávaním rovnakých živín časom unaví. S výsadbou semienok začnite už na konci februára alebo v marci,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Záhradný nábytok a gril

Ak preferujete spoločné stolovanie pod šírym nebom, záhradný nábytok je neodmysliteľným spoločníkom. Či už preferujete klasický drevený alebo moderné kúsky z ratanu alebo kovu, výber je skutočne široký. „Rovnako ako dokonalé posedenie, aj varenie na čerstvom vzduchu je skvelým zážitkom. Nie je nič lepšie ako začať víkend večerou pod hviezdnou oblohou. Šťavnaté steaky, grilované kurčatá, kukuričné klasy a chrumkavé klobásky chutia omnoho viac ak ich pripravíte na grile. Vybrať si môžete z grilu na drevené uhlie, elektrického alebo plynového. Ak ste skutočný gurmán, zaobstarajte si gril s udiarňou. Nezabúdajte tiež na príslušenstvo ako grilovacie rošty, kamene na pizzu, kliešte, špachtle, obracačky alebo lisy na hamburgery,“ dodáva David Benda z Hornbachu.

Kontakt pre médiá:
Silvia Jáhnová
Key Communications, s. r. o.
Poštová 1, 811 06 Bratislava
silvia.jahnova@keycommunications.sk

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.