Župan Frešo v rómskej osade v Plaveckom Štvrtku: Nemôžeme byť ľahostajní k čiernym stavbám, mali by sa zbúrať (FOTOGALÉRIA)

BRATISLAVA, 13. júla 2012 (tlacovasprava.sk) – Čierne stavby by sa mali zo zákona zbúrať. Takýto návrh novely zákona, respektíve efektívny nástroj v boji proti čiernym stavbám 11. júla na okraji rómskej osady v Plaveckom Štvrtku predstavili bratislavský župan a poslanec NR SR Pavol Frešo spolu s poslancom NR SR Ľudovítom Kaníkom a krajským poslancom Marianom Haramiom. Práve v obci majú trvalý problém s čiernymi stavbami v osade. Podľa starostu Ivana Slezáka len v poslednom čase pribudli v osade ďalšie tri čierne stavby.

Čierne stavby by sa mali zo zákona zbúrať. Takýto návrh novely zákona na kraji rómskej osady v Plaveckom Štvrtku predstavili Pavol Frešo spolu s Ľudovítom Kaníkom a Marianom Haramiom.

Podľa Pavla Freša, zákon by mal skrátiť lehoty na rozhodnutia o odstránení novovzniknutej čiernej stavby prakticky na pár mesiacov od nahlásenia ich vzniku vlastníkom pozemku. Po schválení v NR SR by mohol byť zákon účinný už po 1. októbri tohto roka. „Nemôžeme byť ľahostajní k situácii, kedy na cudzích pozemkoch neustále vznikajú nové čierne stavby. Je to praktické riešenie, ktoré rieši dlhodobý problém, kedy čierne stavby na cudzom pozemku zaplavujú na Slovensku mnohé časti a to nielen pri ľuďoch, ktorí stavajú osady, ale aj pri novozbohatlíkoch, vidieť to aj pri hausbótoch,“ povedal Pavol Frešo. Zároveň si myslí, že to bude správne najmä voči tým, ktorí žijú tak, že si niečo kúpia, splatia a potom stavajú a nie tak, že stavajú na cudzích pozemkoch.

Podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka by zákon umožnil zrušiť každú čiernu stavbu už v samotnom zárodku. „Podľa návrhu zákona by stavebný úrad mohol rozhodnúť o odstránení čiernej stavby do 30 dní od jej nahlásenia majiteľom pozemku a do 60 dní bude táto stavba odstránená na náklady stavebníka. Ak by zhotoviteľ nemal prostriedky na odstránenie čiernej stavby, zbúral by ju na vlastné náklady stavebný úrad,“ spresnil Kaník.

„Plavecký Štvrtok je známou lokalitou, kde tieto stavby vznikali a vznikajú na miestach, ktoré sú veľmi, veľmi životu nebezpečné – na plynovode. Sú s tým veľké problémy, ako to odstrániť, ako tomu zabrániť,“ doplnil krajský poslanec Marian Haramia.

Rómska osada v Plaveckom Štvrtku vznikla asi pred 200 rokmi, výstavba domov a chatrčí je neregulovaná, bez stavebných povolení na cudzích, respektíve neusporiadaných stavebných pozemkoch. Legalizácia stavieb preto nie je možná. V obci žije 2320 obyvateľov, z toho približne 600 v rómskej osade. Počet stavieb a obyvateľov v osade neustále narastá. Nachádza sa tam už asi 100 domov. Mnohé stavby pritom stoja v bezpečnostných zónach vysokotlakových plynových zariadení. Navyše sa osada nachádza v tesnej blízkosti štátnej prírodnej rezervácie.

Mgr. Iveta Tyšlerová
hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja
Sabinovská 16, Bratislava,  820 05
T: 00421 2 48 26 49 97
M: 00421 903 480 471
E: iveta.tyslerova@region-bsk.sk
http://www.bratislavskykraj.sk

Komentuj...

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.