Návrat Bratislavy na mapu kóšer kuchyne: Eshel David na Zámockej je jediná kóšer reštaurácia na Slovensku

BRATISLAVA, 5. septembra 2011 (tlacovasprava.sk) – Po ôsmich rokoch sa Bratislava, mesto v ktorom pôsobil najväčší židovský náboženský učenec 19. storočia Chatam Sófer, vracia na mapu kóšer kuchyne. Eshel David (bývalý Chez David) na Zámockej ulici je jediná reštaurácia na Slovensku rešpektujúca židovské kóšer zásady prípravy jedál.

Špičkový slovenský šéfkuchár a špecialista na čerstvú a sezónnu kuchyňu, Miroslav Heredoš pripravuje svoje recepty podľa kóšer zásad. To čo sa naučil u renomovaných zahraničných kuchárov, vrátane famózneho Jamieho Olivera, majú možnosť ochutnať hostia reštaurácie v kóšer štýle. Kuchyňa je ukážkou toho, čo všetko je možné vytvoriť z kóšer produktov a je unikátnym spojením kóšer, stredomoria a kulinárskych nápadov Mira Heredoša.

Eshel David, (bývalý Chez David), bol začiatkom 90-tych rokov miestom stretávania sa  ľudí zo spoločenského života. Priešiel úplnou rekonštrukciou a ponúka svojim návštevníkom ideálne prostredie na pracovné a súkromné stretnutia uprostred malého ostrova židovskej kultúry. Kto chce pozvať svojho obchodného partnera, rodinu alebo známeho na kóšer špecialitu, už nemusí cestovať do Viedne, Budapešti alebo Prahy, ale môže si tento nevšedný zážitok vychutnať v našom hlavnom meste.
Kóšer je synonymom čistoty, bezchybnosti, v prípade potravín ide o najkvalitnejšie čerstvé produkty, mäso, osobnú kontrolu každej suroviny pri príprave, každého vajíčka, či šalátového listu. Kóšer jedlá sú pripravované iba zo surovín, ktoré majú rabínsky certifikát a je u nich známy pôvod všetkých ingrediencií. Kóšer je zdravá a chutná kuchyňa.

ZAUJÍMAVOSTI

  • Reštaurácia má najvyšší stupeň kóšer, tzv. glatt kóšer, to znamená, že sa varí iba z dôkladne skontrolovaného mäsa, kde dobytok alebo hydina nesmie mať ani náznak zdravotného problému prípadne anomálie. Pľúca zvieraťa musia byť dokonale hladké.  Mäso je spracované certifikovanými mäsiarmi vo Viedni. Kóšer certifikát vydal bratislavský rabín Baruch Myers.
  • Kóšer mäso je iba z párnokopytníkov, ktoré prežúvajú: hovädzie, jahňacie, kozie, jeleňovité.  Povolená hydina je sliepka, kura, kačica, hus, morka. Mlieko je kóšer iba zo zvierat, ktoré sú kóšer.
  • Pripravovať sa môžu iba ryby, ktoré majú plutvy a šupiny. Všetko ostatné, čo pochádza z mora  nie je kóšer.
  • Mäsové a mliečne výrobky neprichádzajú v kuchyni do vzájomného kontaktu a sú úplne oddelené. Pre mliečne výrobky sú iné riady, nože a hrnce a iné sú pre mäsové. Oddelené sú aj pracovné stoly a dokonca aj umývačky riadu.
  • Reštaurácia je pod celodennou kontrolou dodržiavania zásad kóšer a hygieny, ktorú zabezpečuje takzvaný „mašgiach“ a ten je priamo podriadený rabínovi Baruchovi Myersovi. Mašgiach je veriaci Žid z Izraela, ktorý prišiel žiť na Slovensko. V Izraeli prevádzkoval niekoľko špičkových kóšer reštaurácií.
  • Každý kus zeleniny a ovocia, vrátane listových šalátov, je osobne kontrolovaný mašgiachom, aby sa vylúčila možnosť, že zelenina bude nekvalitná, špinavá alebo v nej bude hmyz.
  • Väčšina surovín sa dováža z Viedne a musí mať špeciálny kóšer certifikát uznaný rabínom Myersom.
  • V suteréne penziónu sa nachádzajú rituálne židovské kúpele Mikveh, ktoré využívajú veriaci Židia a obsahujú takzvanú živú vodu.
  • Reštaurácia je zatvorená v sobotu počas šábesu. V piatok večer po západe slnka prijíma hostí iba na rezerváciu, pričom účet za konzumáciu musí hosť zaplatiť buď vopred alebo až v nedeľu. Počas šábesu totiž nie je možné manipulovať s peniazmi. Hostia, ktorí nie sú objednaní dopredu, majú výber z bohatej ponuky pripravených jedál podávaných formou „švédskych stolov“.
  • Slovo „Eshel“ (eišel) znamená podľa rôznych výkladov strom (symbol hojnosti), sad, pohostenie, prenocovanie.
  • V strednej Europe (Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko) je dohromady len 7 kóšer reštaurácií. S Eshel David ich je osem.

Výber z jedálneho lístka
Domáca paštéta z kuracej pečene s citrónovým tymianom podávaná s domácim grilovaným chlebom a hruškou v červenom víne.
Marinovaný nórsky losos s carpacciom z červenej repy,  chrenovým Aioli a lístkami rukoly.
Rybia polievka z čerstvých rýb s  mangoldom, feniklom a šafránovými zemiakmi.
Plnená pečená cuketa  so zeleninovou rattatouille, špenátom a  bazalkovým pestom.
Pečená jahňacia kotleta v bylinkovej kruste s pečenou sezónnou zeleninou.
Pečený nórsky losos podávaný s pyré zo sladkých batatov, pečeným feniklom, olivovým olejom so sušenými rajčinami a mätou.

ĎALŠIE FAKTY
– Otváracie hodiny sú od pondelka do nedele s výnimkou soboty (zatvorené) od 11.00 do 22.00
– Pre hostí reštaurácie je k dispozícii neplatené parkovisko.
– Penzión má 10 izieb a kapacitu 19 hostí.

Web: www.esheldavid.com
Rezervačný kontakt je: +421 2 207 238 68
Adresa: Zámocká 13, Bratislava

Komentuj...

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.